Czym nasączyć biszkopt? Sprawdź SUPER proste sposoby! ?
Jeśli zastanawiasz się czym nasączyć biszkopt, który stanowi podstawowy element tworzonego tortu - dobrze trafiłeś_aś! Poniżej znajdziesz kilka kluczowych podpowiedzi odnośnie tego, czym nasączyć biszkopt. Warto poświęcić kilka chwil na zgłębienie tajników na temat tego, jak przygotować biszkopt, który zawsze wychodzi idealnie wilgotny #mniam!
Każdy szczegół ma znaczenie, tak samo jest podczas przygotowywania tortów. Krem, dodatki, odpowiednie owoce, dobra czekolada, a także biszkopt - wszystkie te elementy mają wpływ na smak oraz wygląd wypieku. W tym artykule zajmujemy się biszkoptem, a dokładniej opisujemy kwestie, takie jak:
- kolor nasączenia biszkoptu,
- poziom wilgotności biszkoptu,
- nasączanie biszkoptu tradycyjnego,
- nasączanie biszkoptu czekoladowego,
- nasączanie biszkoptu z bitą śmietaną,
- nasączanie biszkoptu z owocami,
- biszkopt dla dzieci.
Smak tortu, a rodzaj nasączenia
Sok z cytryny z cukrem, kawa, kakao, a może kompot lub sok? Do nasączenia ciasta można wykorzystać wiele różnych propozycji, jednak nie każda z nich jest uniwersalna i odpowiednia do każdego rodzaju biszkoptu. Od czego to zależy? Zdecydowanie od tego, jaki docelowo ma być tort. W końcu w torcie z owocami nie chcesz, by zdominował smak czekoladowy, a w torcie śmietankowym raczej nie planujesz, by osoba jedząca wypiek czuła mocny aromat czekolady lub alkoholu?
- Cytryna + woda + cukier - to rozwiązanie najbardziej uniwersalne z wszystkich. Dlatego, jeśli planujesz przygotować tort owocowy, tort czekoladowy i nie wiesz czym nasączyć biszkopt, to ta propozycja będzie właściwa.
- Kawa + woda - świetny pomysł do tortów kawowych i czekoladowych.
- Alkohol + woda - jw.
- Kakao + woda - to połączenie sprawdzi się przy tortach czekoladowych, a także tych z bitą śmietaną.
- Sok + woda, lub kompot - te propozycje świetnie łączą się ze smakami owoców, dlatego warto nimi nasączyć biszkopt do tortu owocowego.
Nasączenie biszkoptu, a kolor
Zanim zaczniesz nasączać biszkopt - zastanów się, jaki kolor ma on mieć docelowo i czy chcesz, by taki pozostał. W przypadku, gdy planujesz przygotować jasny, a nawet biały tort nie powinieneś_aś biszkoptu nasączać w mocno zaparzonej herbacie. Dlaczego? Ponieważ jasny biszkopt zrobi się ciemny, co może zepsuć Twoją koncepcję estetycznego tortu w jasnych barwach.
Biszkopt tradycyjny, czym go nasączyć?
Biszkopt to wypiek, na który nie składa się wiele składników, jednak przygotowanie dobrego biszkoptu bywa nie lada wyzwaniem! Najlepszy biszkopt to ten, który jest wysoki, nie opada, jest prosty jak stół i do jego przygotowania nie użyto proszku do pieczenia. Jeśli Twój biszkopt jest gotowy i zastanawiasz się czym go nasączyć - poniżej podajemy kilka propozycji :)
poncze bezalkoholowe ✨
poncz cytrynowy
120 ml wody
30 ml soku z cytryny
3 płaskie łyżeczki cukru
Wodę w temperaturze pokojowej wymieszaj z cukrem. Dodaj sok z cytryny i porządnie wymieszaj wszystkie składniki. Poncz nakładaj pędzlem kuchennym na biszkopt - szczególną uwagę zwróć na brzegi wypieku.
poncz herbaciany
250 ml wody
1 torebka herbaty np. earl grey
3 płaskie łyżeczki cukru
Zaparz w kubku z wodą jedną saszetkę herbaty przez około 1 minutę. Napar ma być lekko brązowy. Według preferencji możesz dodać cukier. Zamieszaj herbatę i zaczekaj aż ostygnie. Około 30 ml herbaty wykorzystaj na każdy 1 blat biszkoptu o średnicy ok. 20 cm.
poncz kawowy
120 ml wody
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/inki
3 płaskie łyżeczki cukru
Kawę zalej wrzącą wodą i dodaj cukier. Porządnie wymieszaj składniki do pełnego rozpuszczenia się każdego z nich. Zaczekaj, aż kawa ostygnie i za pomocą łyżki lub pędzla kuchennego rozprowadź kawę po biszkopcie.
poncz na bazie soku/kompotu
Jeśli myślisz, że kompot najlepiej pasuje do niedzielnego obiadu - to mówimy zdecydowanie "nie". Kompot to idealny produkt, także do tego by nasączyć biszkopt! :)
120 ml kompotu
Przygotuj kompot i zaczekaj, aż ostygnie. Następnie nasącz biszkopt - pamiętaj, że lepiej nasączać ciasto powoli, tak by nie przesadzić z ilością ponczu.120 ml kompotu powinno wystarczyć na około 3 blaty biszkoptu o średnicy ok. 20 cm i wysokości ok. 2 cm.
poncze alkoholowe ✨
poncz alkoholowy (np. nalewka wiśniowa, nalewka pigwowa, likier kawowy, orzechówka, rum, likier kokosowy, koniak)
1,5 łyżki alkoholu
9 łyżek wody
6 łyżek cukru
W tym rodzaju nasączenia do biszkoptu warto zastosować zasadę 6:9:1,5. Wszystkie składniki należy wymieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Polecamy dobrać alkohol do wypieku, np.
poncz koniakowy, rumowy - do biszkoptu czekoladowego
200 ml wody
30-50 ml koniaku
3 łyżki cukru
Przygotowaną wodę zagotuj i dodaj do niej cukier - wymieszaj całość. Gotuj syrop przez około 3-5 minut. Ostudź mieszaninę do temperatury pokojowej i dodaj do niej alkohol - ponownie wymieszaj.
poncz wiśniowy - do ciast czekoladowych, wiśniowych
120 ml wody
120 ml soku wiśniowego
1 łyżka cukru
Do wrzącej wody należy dodać cukier i gotować całość mieszając przez około 5 minut. Schłódź syrop i dodaj do niego sok wiśniowy - dokładnie wymieszaj składniki i nałóż na przygotowany biszkopt.
poncz cytrynowy z alkoholem
120 ml wody
3 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki koniaku
Do wrzącej wody wsyp cukier i porządnie wymieszaj całość - gotuj przez około 3 minuty. Ostudź syrop i dodaj do niego koniak, sok z cytryny i waniliowy ekstrakt.
Biszkopt z bitą śmietaną - czym go nasączyć?
Zastanawiasz się czym nasączyć biszkopt, który będzie przekładany bitą śmietaną? Doskonale wiemy, że torty z bitą śmietaną są uwielbiane przez młodszych i starszych solenizantów, dlatego polecamy do tego wypieku zastosować delikatne poncze czyli:
poncz cytrynowy
120 ml wody
30 ml soku z cytryny
3 płaskie łyżki cukru
Wodę w temperaturze pokojowej wymieszaj z cukrem. Dodaj sok z cytryny i porządnie wymieszaj wszystkie składniki. Poncz nakładaj pędzlem kuchennym na biszkopt - szczególną uwagę zwróć na brzegi wypieku.
Co więcej żeby słodkość-cukier, nie zdominował smaku tortu warto tworząc poncz dodać więcej soku z cytryny czy też ograniczyć ilości cukru. Dlaczego? Ponieważ śmietanowe kremy bywają bardzo słodkie i warto przełamać je lekko kwaśnym smakiem.
poncz kokosowy
100 ml mleka kokosowego
100 ml wody
1 łyżka cukru
Do mleczka kokosowego dodaj cukier i mieszaj całość do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wlej wodę i ponownie zamieszaj. Nakładaj poncz powoli na biszkopt.
Czym nasączyć biszkopt czekoladowy?
Podczas nasączania biszkoptów czekoladowych - pole do popisu z rodzajami ponczów, jest zdecydowanie większe. Wynika to z tego, że nasączając biszkopty ciemną mieszaniną nie zmienimy ich barwy lub zmienimy, jednak nie będzie to prezentowało się nieestetycznie, a wręcz przeciwnie! Poniżej znajdziesz kilka propozycji na poncz do nasączania biszkoptów o smaku czekoladowym.
poncz kawowy
120 ml wody
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/zbożowej
40 ml brandy lub wódki (pomiń, jeśli nie chcesz dodawać alkoholu)
2 łyżeczki cukru
Do wrzącej wody dodaj kawę i cukier. Mieszaj składniki, aż do ich pełnego połączenia się. Ostudź syrop i dodaj alkohol - mieszaj ponownie. Ok 30 ml ponczu przeznacz na 1 blat biszkoptu.
poncz kakaowy
120 ml wody
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
ew. 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
Zagotuj wodę i dodaj do niej cukier, a następnie kakao i skórkę pomarańczową. Ostudź całość i nałóż po ok. 30 ml masy na 1 blat biszkoptu.
poncz alkoholowy (np. rum, whisky, likiery kawowe)
Pomysły na poncz z alkoholem znajdziesz w sekcji biszkopty tradycyjne - tutaj.
Czym nasączyć biszkopt do tortu z owocami?
Kto nie kocha wypieków na słodko z dodatkami owoców lub z masami owocowymi? Do tego rodzaju tortów polecamy poncze, takie jak:
- poncz na bazie kompotu - cały opis znajdziesz tutaj.
- poncz na bazie alkoholu - sprawdź tutaj.
poncz herbaciano-owocowy
250 ml wody
1 torebka herbaty np. owoce leśne
3 łyżeczki cukru
Zaparz w kubku z wodą jedną saszetkę herbaty przez około 1 minutę. Napar ma być lekko brązowy. Według preferencji możesz dodać cukier. Zamieszaj herbatę i zaczekaj aż ostygnie. Około 30 ml herbaty wykorzystaj na każdy 1 blat biszkoptu.
Biszkopt na tort dla dzieci
Z naszych obserwacji wynika, że TOP smaki tortów dla dzieci to:
- torty czekoladowe,
- torty kokosowe,
- torty truskawkowe z mascarpone,
- torty śmietankowe z musem truskawkowym/malinowym,
- tort kinder bueno,
- torty o smaku oreo.
Tworząc tort dla dzieci unikaj biszkoptów nasączonych alkoholem. Postaw na klasyczne rozwiązania, takie jak: poncz cytrynowy, poncz na bazie mleczka kokosowego, poncz na bazie herbaty earl grey lub owocowej.
Wskazówki nasączania biszkoptu
Jeśli chcesz poprawnie nasączyć biszkopt do tortu, zalecamy:
- na 1 blat biszkoptu o średnicy ok. 20 cm i wysokości min. 2 cm stosuj ok. 30 ml ponczu,
- podczas nakładania ponczu zwróć szczególną uwagę na boki biszkoptu,
- do nakładania ponczu użyj pędzla kuchennego lub łyżki,
- powoli nakładaj poncz i obserwuj wypiek, nie powinien on być zbyt wilgotny,
- do jasnego biszkoptu, nie stosuj ciemnych ponczów, jeśli chcesz, by zachowały swój kolor.
Czym nasączyć biszkopt - podsumowanie
Sposobów, metod i taktyk na to, by nasączyć biszkopt jest wiele. Najpopularniejsze rozwiązanie na poncz do biszkoptu to zdecydowanie cytryna + woda + cukier (poncz cytrynowy). Smak ten pasuje niemalże do każdego biszkoptu i świetnie komponuje się z różnorodnymi smakami, od śmietankowego, po owocowy. Warto zadbać o odpowiednie nasączenie biszkoptu, co nie należy do najłatwiejszych czynności, z tego powodu zalecamy, abyś nakladał_a poncz powoli, kontrolując wilgotność ciasta.
Mamy nadzieję, że powyższe pomysły na to czym nasączyć biszkopt sprawdzą się przy Twoich wypiekach. A jeśli wykorzystałeś_aś, któryś powyższych przepisów na biszkopt - pochwal się rezultatem! Wyślij do nas zdjęcia tortu na mail lub social media (Facebook, Instagram) :)
Zobacz propozycje na dekoracje tortów:
- Ozdoby cukrowe na tort - niesamowite figurki w kształcie zwierząt, aut, roślin!
- Dekoracje z czekolady na tort - czekoladowa piłka, a może serduszko?
- Toppery na tort - piękna dekoracja na urodziny, ślub, chrzest!