Czym nasączyć biszkopt? Sprawdź SUPER proste sposoby! ?

message
No comments
star
Total Rating: 0

Jeśli zastanawiasz się czym nasączyć biszkopt, który stanowi podstawowy element tworzonego tortu - dobrze trafiłeś_aś! Poniżej znajdziesz kilka kluczowych podpowiedzi odnośnie tego, czym nasączyć biszkopt. Warto poświęcić kilka chwil na zgłębienie tajników na temat tego, jak przygotować biszkopt, który zawsze wychodzi idealnie wilgotny #mniam!

Biszkopt na tort, ręce, kuchniaBiszkopt polewany czekoladąSłodkie wypiekiBiszkopt gotowy na poncz
Kawałki puszystego biszkoptuDobrze przypieczony biszkoptBiszkopt ze śmietanką Tort z biszkoptu, truskawek, bitej smietanki

Każdy szczegół ma znaczenie, tak samo jest podczas przygotowywania tortów. Krem, dodatki, odpowiednie owoce, dobra czekolada, a także biszkopt - wszystkie te elementy mają wpływ na smak oraz wygląd wypieku. W tym artykule zajmujemy się biszkoptem, a dokładniej opisujemy kwestie, takie jak:

  • kolor nasączenia biszkoptu,
  • poziom wilgotności biszkoptu,
  • nasączanie biszkoptu tradycyjnego,
  • nasączanie biszkoptu czekoladowego,
  • nasączanie biszkoptu z bitą śmietaną,
  • nasączanie biszkoptu z owocami,
  • biszkopt dla dzieci.

Smak tortu, a rodzaj nasączenia

Smak tortu, a rodzaj nasączenia

Sok z cytryny z cukrem, kawa, kakao, a może kompot lub sok? Do nasączenia ciasta można wykorzystać wiele różnych propozycji, jednak nie każda z nich jest uniwersalna i odpowiednia do każdego rodzaju biszkoptu. Od czego to zależy? Zdecydowanie od tego, jaki docelowo ma być tort. W końcu w torcie z owocami nie chcesz, by zdominował smak czekoladowy, a w torcie śmietankowym raczej nie planujesz, by osoba jedząca wypiek czuła mocny aromat czekolady lub alkoholu?

  • Cytryna + woda + cukier - to rozwiązanie najbardziej uniwersalne z wszystkich. Dlatego, jeśli planujesz przygotować tort owocowy, tort czekoladowy i nie wiesz czym nasączyć biszkopt, to ta propozycja będzie właściwa.
  • Kawa + woda - świetny pomysł do tortów kawowych i czekoladowych.
  • Alkohol + woda - jw.
  • Kakao + woda - to połączenie sprawdzi się przy tortach czekoladowych, a także tych z bitą śmietaną.
  • Sok + woda, lub kompot - te propozycje świetnie łączą się ze smakami owoców, dlatego warto nimi nasączyć biszkopt do tortu owocowego.

Nasączenie biszkoptu, a kolor

Nasączenie biszkoptu, a kolor

Zanim zaczniesz nasączać biszkopt - zastanów się, jaki kolor ma on mieć docelowo i czy chcesz, by taki pozostał. W przypadku, gdy planujesz przygotować jasny, a nawet biały tort nie powinieneś_aś biszkoptu nasączać w mocno zaparzonej herbacie. Dlaczego? Ponieważ jasny biszkopt zrobi się ciemny, co może zepsuć Twoją koncepcję estetycznego tortu w jasnych barwach.

Biszkopt tradycyjny, czym go nasączyć?

Biszkopt tradycyjny

Biszkopt to wypiek, na który nie składa się wiele składników, jednak przygotowanie dobrego biszkoptu bywa nie lada wyzwaniem! Najlepszy biszkopt to ten, który jest wysoki, nie opada, jest prosty jak stół i do jego przygotowania nie użyto proszku do pieczenia. Jeśli Twój biszkopt jest gotowy i zastanawiasz się czym go nasączyć - poniżej podajemy kilka propozycji :)

poncze bezalkoholowe ✨

poncz cytrynowy

120 ml wody

30 ml soku z cytryny

3 płaskie łyżeczki cukru

Wodę w temperaturze pokojowej wymieszaj z cukrem. Dodaj sok z cytryny i porządnie wymieszaj wszystkie składniki. Poncz nakładaj pędzlem kuchennym na biszkopt - szczególną uwagę zwróć na brzegi wypieku.

poncz herbaciany

250 ml wody

1 torebka herbaty np. earl grey

3 płaskie łyżeczki cukru

Zaparz w kubku z wodą jedną saszetkę herbaty przez około 1 minutę. Napar ma być lekko brązowy. Według preferencji możesz dodać cukier. Zamieszaj herbatę i zaczekaj aż ostygnie. Około 30 ml herbaty wykorzystaj na każdy 1 blat biszkoptu o średnicy ok. 20 cm.

poncz kawowy

120 ml wody

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/inki

3 płaskie łyżeczki cukru

Kawę zalej wrzącą wodą i dodaj cukier. Porządnie wymieszaj składniki do pełnego rozpuszczenia się każdego z nich. Zaczekaj, aż kawa ostygnie i za pomocą łyżki lub pędzla kuchennego rozprowadź kawę po biszkopcie.

poncz na bazie soku/kompotu

Jeśli myślisz, że kompot najlepiej pasuje do niedzielnego obiadu - to mówimy zdecydowanie "nie". Kompot to idealny produkt, także do tego by nasączyć biszkopt! :)

120 ml kompotu

Przygotuj kompot i zaczekaj, aż ostygnie. Następnie nasącz biszkopt - pamiętaj, że lepiej nasączać ciasto powoli, tak by nie przesadzić z ilością ponczu.120 ml kompotu powinno wystarczyć na około 3 blaty biszkoptu o średnicy ok. 20 cm i wysokości ok. 2 cm.

poncze alkoholowe ✨

poncz alkoholowy (np. nalewka wiśniowa, nalewka pigwowa, likier kawowy, orzechówka, rum, likier kokosowy, koniak)

1,5 łyżki alkoholu

9 łyżek wody

6 łyżek cukru

W tym rodzaju nasączenia do biszkoptu warto zastosować zasadę 6:9:1,5. Wszystkie składniki należy wymieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Polecamy dobrać alkohol do wypieku, np.

poncz koniakowy, rumowy - do biszkoptu czekoladowego

200 ml wody

30-50 ml koniaku

3 łyżki cukru

Przygotowaną wodę zagotuj i dodaj do niej cukier - wymieszaj całość. Gotuj syrop przez około 3-5 minut. Ostudź mieszaninę do temperatury pokojowej i dodaj do niej alkohol - ponownie wymieszaj.

poncz wiśniowy - do ciast czekoladowych, wiśniowych

120 ml wody

120 ml soku wiśniowego

1 łyżka cukru

Do wrzącej wody należy dodać cukier i gotować całość mieszając przez około 5 minut. Schłódź syrop i dodaj do niego sok wiśniowy - dokładnie wymieszaj składniki i nałóż na przygotowany biszkopt.

poncz cytrynowy z alkoholem 

120 ml wody

3 łyżeczki cukru

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 łyżki koniaku

Do wrzącej wody wsyp cukier i porządnie wymieszaj całość - gotuj przez około 3 minuty. Ostudź syrop i dodaj do niego koniak, sok z cytryny i waniliowy ekstrakt.

Biszkopt z bitą śmietaną - czym go nasączyć?

Biszkopt z bitą śmietaną

Zastanawiasz się czym nasączyć biszkopt, który będzie przekładany bitą śmietaną? Doskonale wiemy, że torty z bitą śmietaną są uwielbiane przez młodszych i starszych solenizantów, dlatego polecamy do tego wypieku zastosować delikatne poncze czyli:

poncz cytrynowy 

120 ml wody

30 ml soku z cytryny

3 płaskie łyżki cukru

Wodę w temperaturze pokojowej wymieszaj z cukrem. Dodaj sok z cytryny i porządnie wymieszaj wszystkie składniki. Poncz nakładaj pędzlem kuchennym na biszkopt - szczególną uwagę zwróć na brzegi wypieku.

Co więcej żeby słodkość-cukier, nie zdominował smaku tortu warto tworząc poncz dodać więcej soku z cytryny czy też ograniczyć ilości cukru. Dlaczego? Ponieważ śmietanowe kremy bywają bardzo słodkie i warto przełamać je lekko kwaśnym smakiem.

poncz kokosowy 

100 ml mleka kokosowego

100 ml wody

1 łyżka cukru

Do mleczka kokosowego dodaj cukier i mieszaj całość do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wlej wodę i ponownie zamieszaj. Nakładaj poncz powoli na biszkopt.

Czym nasączyć biszkopt czekoladowy?

Biszkopt czekoladowy

Podczas nasączania biszkoptów czekoladowych - pole do popisu z rodzajami ponczów, jest zdecydowanie większe. Wynika to z tego, że nasączając biszkopty ciemną mieszaniną nie zmienimy ich barwy lub zmienimy, jednak nie będzie to prezentowało się nieestetycznie, a wręcz przeciwnie! Poniżej znajdziesz kilka propozycji na poncz do nasączania biszkoptów o smaku czekoladowym.

poncz kawowy

120 ml wody

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/zbożowej

40 ml brandy lub wódki (pomiń, jeśli nie chcesz dodawać alkoholu)

2 łyżeczki cukru

Do wrzącej wody dodaj kawę i cukier. Mieszaj składniki, aż do ich pełnego połączenia się. Ostudź syrop i dodaj alkohol - mieszaj ponownie. Ok 30 ml ponczu przeznacz na 1 blat biszkoptu.

poncz kakaowy

120 ml wody

2 łyżki kakao

2 łyżki cukru

ew. 1 łyżeczka skórki pomarańczowej

Zagotuj wodę i dodaj do niej cukier, a następnie kakao i skórkę pomarańczową. Ostudź całość i nałóż po ok. 30 ml masy na 1 blat biszkoptu.

poncz alkoholowy (np. rum, whisky, likiery kawowe)

Pomysły na poncz z alkoholem znajdziesz w sekcji biszkopty tradycyjne - tutaj.

Czym nasączyć biszkopt do tortu z owocami?

Biszkopt do tortu z owocami

Kto nie kocha wypieków na słodko z dodatkami owoców lub z masami owocowymi? Do tego rodzaju tortów polecamy poncze, takie jak:

  • poncz na bazie kompotu - cały opis znajdziesz tutaj.
  • poncz na bazie alkoholu - sprawdź tutaj.

poncz herbaciano-owocowy

250 ml wody

1 torebka herbaty np. owoce leśne

3 łyżeczki cukru

Zaparz w kubku z wodą jedną saszetkę herbaty przez około 1 minutę. Napar ma być lekko brązowy. Według preferencji możesz dodać cukier. Zamieszaj herbatę i zaczekaj aż ostygnie. Około 30 ml herbaty wykorzystaj na każdy 1 blat biszkoptu.

Biszkopt na tort dla dzieci

Biszkopt na tort dla dzieci

Z naszych obserwacji wynika, że TOP smaki tortów dla dzieci to:

  • torty czekoladowe,
  • torty kokosowe,
  • torty truskawkowe z mascarpone,
  • torty śmietankowe z musem truskawkowym/malinowym,
  • tort kinder bueno,
  • torty o smaku oreo.

Tworząc tort dla dzieci unikaj biszkoptów nasączonych alkoholem. Postaw na klasyczne rozwiązania, takie jak: poncz cytrynowy, poncz na bazie mleczka kokosowego, poncz na bazie herbaty earl grey lub owocowej.

Wskazówki nasączania biszkoptu

Biszkopt - wskazówki

Jeśli chcesz poprawnie nasączyć biszkopt do tortu, zalecamy:

  • na 1 blat biszkoptu o średnicy ok. 20 cm i wysokości min. 2 cm stosuj ok. 30 ml ponczu,
  • podczas nakładania ponczu zwróć szczególną uwagę na boki biszkoptu,
  • do nakładania ponczu użyj pędzla kuchennego lub łyżki,
  • powoli nakładaj poncz i obserwuj wypiek, nie powinien on być zbyt wilgotny,
  • do jasnego biszkoptu, nie stosuj ciemnych ponczów, jeśli chcesz, by zachowały swój kolor.

Czym nasączyć biszkopt - podsumowanie

Tort, baza biszkoptowaMini torcik, owoce, pysznościTort urodzinowy z owocami i śmietankąTorcik idealny
Czekoladowy torcik z biszkoptem, czekoladowe jajkoBiszkopt i obłędna masa czekoladowaKawałek tortu, owoce, truskawkiDekorowanie tortu z owocami i biszkoptem

Sposobów, metod i taktyk na to, by nasączyć biszkopt jest wiele. Najpopularniejsze rozwiązanie na poncz do biszkoptu to zdecydowanie cytryna + woda + cukier (poncz cytrynowy). Smak ten pasuje niemalże do każdego biszkoptu i świetnie komponuje się z różnorodnymi smakami, od śmietankowego, po owocowy. Warto zadbać o odpowiednie nasączenie biszkoptu, co nie należy do najłatwiejszych czynności, z tego powodu zalecamy, abyś nakladał_a poncz powoli, kontrolując wilgotność ciasta.

Mamy nadzieję, że powyższe pomysły na to czym nasączyć biszkopt sprawdzą się przy Twoich wypiekach. A jeśli wykorzystałeś_aś, któryś powyższych przepisów na biszkopt - pochwal się rezultatem! Wyślij do nas zdjęcia tortu na mail lub social media (Facebook, Instagram) :)

Zobacz propozycje na dekoracje tortów:


Klienci biznesowi