Słodki stół, jak zrobić samemu? Zobacz nasze podpowiedzi! Mniam!

message
No comments
star
Total Rating: 0

Słodki stół - jak zrobić samemu? Jeśli planujesz samodzielnie przygotować candy bar na zbliżające się urodziny, rocznicę, baby shower, spotkanie z przyjaciółmi, wieczór tematyczny, to naprawdę dobrze trafiłeś_aś! Słodkie stoły kuszą gości swoim wyglądem, a przede wszystkim tym co na nich się znajduje. Nie ma co się dziwić! W końcu dobra muffinka, lollipop, mały makaronik czy kęs rozkosznej i wciągającej czekolady idealnie komponuje się z dobrą imprezą! Poznaj A, B, C słodkiego stołu i przygotuj się na wspaniałe wydarzenie!

Spis treści

  1. Słodki stół od czego zacząć przygotowania?
  2. Ile osób będzie na wydarzeniu?
  3. Jaki to rodzaj wydarzenia? Komunia, baby shower, 5 czy 30 urodziny?
  4. Czy jest jakiś motyw przewodni, który warto wykorzystać przy dekorowaniu słodkiego stołu?
  5. Co na słodki stół?
  6. Dekorowanie słodkiego stołu
  7. Przydatne naczynia na słodki stół
  8. Akcesoria, czyli udekoruj swój własny słodki stół
  9. Słodki stół na wesele - to jest wyzwanie!
  10. Jak zrobić słodki stół - podsumowanie

Słodki stół od czego zacząć przygotowania?

Słodki stół i informacje o przygotowywaniach

Plan, to jest odpowiedź na wiele różnorodnych pytań. Dobry plan to podstawa dobrze zrealizowanego celu i to bez względu na to czy planujesz przygotowanie słodkiego stołu, weekendowy wyjazd, czy zakupy spożywcze na cały tydzień. Warto na samym początku rozpisać kilka kluczowych informacji, które pozwolą Ci na perfekcyjne wykonanie słodkiego stołu.

Ile osób będzie na wydarzeniu?

5, 10, 15? A może 50? To ważne, aby wypisać listę gości i dokładnie poznać liczbę osób, która może być chętna, by nałożyć słodkości na swój talerzyk. Od tej informacji należy uzależnić ilość przygotowywanych deserów na słodki stół.

! Od 2 do 3 deserów powinno przypadać na 1 gościa. Praktyka 1 deser na 1 osobę to często błędne podejście, które może skutkować niezadowoleniem wśród osób zaproszonych, gdy zabraknie dla nich mini torcika, wymarzonej bezy, czy ulubionego lemon curd.

Jaki to rodzaj wydarzenia? Komunia, baby shower, 5 czy 30 urodziny?

Nie da się ukryć, że rodzaj wydarzenia ma ogromne znaczenie! W końcu to od tego zależne będą kwestie, takie jak: ilość gości, wygląd słodkiego stołu, czy smaki deserków. Dlatego, jasno określ typ imprezy czy spotkania. Dzięki temu łatwiej będzie Ci przygotować słodki stół, jak i wypunktować produkty niezbędne do jego przygotowania.

! W końcu słodki stół na urodziny 10-latka będzie cechował się innymi kolorami, słodyczami, smakami, niż candy bar na szaloną 30-stkę przyjaciółki!

Czy jest jakiś motyw przewodni, który warto wykorzystać przy dekorowaniu słodkiego stołu?

Spiderman, Kraina Lodu, Encanto, Kapitan Ameryka, Flinstonowie, a może Meksyk, Gruzja, Włochy, lub motywy ze zwierzętami, porą roku, konkretnym hobby (sportowe samochody, szachy, lego)? Może jest jakiś temat, który wpasuje się w planowane wydarzenie? Jeśli tak, warto to wykorzystać. Dlaczego? Ponieważ motyw ułatwia planowanie kolejnych zadań, praca jest łatwiejsza, gdy wiesz jakie kolory powinny znaleźć się na słodkim stole, jakie słodkie smaki są TOP, np. we Włoszech, które warto byłoby wziąć pod uwagę podczas planowania deserów na słodki stół.

Co na słodki stół?

Co na słodki stół - pytamy i odpowiadamy

Powyższe pytanie jest zdecydowanie najczęściej zadawane. No tak, to co będzie na słodkim stole jest w końcu kwestią priorytetową! Możliwości jest bardzo dużo i nierzadko ten punkt jest najtrudniejszy do zorganizowania. Poniżej zostały wypunktowane najpopularniejsze rodzaje deserów, które będą idealne w przypadku słodkich stołów!

! Jeśli samodzielnie przygotowujesz candy bar, wówczas warto zdecydować się na te słodycze, których tworzenie masz bardzo dobrze opanowane. Takie podejście pozwoli Ci uniknąć ewentualnych start podczas pieczenia/tworzenia zupełnie nowych, nieznanych do tej pory deserów. Jeżeli jednak, swój słodki stół chcesz urozmaicić o elementy, których wcześniej nie robiłeś - przygotuj się i wykonaj próbny deser (zawsze możesz podzielić się nim z rodziną, czy znajomymi w pracy :)).

Propozycje, które mogą znaleźć się na Twoim słodkim stole:

  • babeczki,
  • mini deserki w słoiczkach (leśny mech, rafaello, banofee, truskawki w karmelu),
  • ciepłe lody,
  • mini torciki,
  • mini pączki,
  • kokosanki,
  • donuts,
  • galaretki,
  • mini pavlovy,
  • makaroniki,
  • lizaki,
  • beziki, praliny,
  • draże,
  • mini tarty,
  • rurki z kremem,
  • ptysie,
  • eklerki,
  • ciasta.

Warto przygotować ciasta, takie jak brownie, sernik, oreo, a także mniejsze pojemniczki/słoiczki z np. kilkoma ciasteczkami, czekoladą, drażami. Pokrojone ciasta, atrakcyjnie ozdobionych może zastąpić nam kilkanaście mini deserów na słodkim stole i równie pysznie smakować!

Zainspiruj się i spójrz na poniższe propozycje deserów na słodki stół! Wszystkie inspiracje wyglądają niesamowicie apetycznie, #mniam!



Dekoracje na stół - inspiracjeDekorowanie słodkiego stołu

Jak udekorować słodki stół samemu? W tym kroku najważniejsze są naczynia i wszystkie przedmioty, w/na których wyeksponujesz przygotowane słodkości. W przypadku wybranego motywu ta kwestia będzie, tak jak wspominaliśmy już wcześniej - dużo prostsza, ponieważ wiesz jakie kolory oraz dodatki będą pasowały do deserów. Jeżeli zastanawiasz się po pierwsze nad tym, na czym położyć desery, a po drugie skąd wziąć dekoracje na słodki stół poniżej wypisaliśmy kilka podpowiedzi.

Przydatne naczynia na słodki stół

  • Zastawa: talerze płytkie, głębokie, miseczki duże i małe. Warto by zastawa była jednolita, wyglądała estetycznie. Najlepszym kolorem na naczynia do słodkiego stołu jest - biały. To neutralna barwa, która pasuje do wszystkiego i bez problemu można ozdobić ją konkretnymi dodatkami w kolorach pasującymi do wydarzenia.
  • Patery: jednopiętrowe i kilkupiętrowe - prezentują się bardzo atrakcyjnie, a każde ciasto na ładnej paterze zyskuje +10 punktów do bycia jeszcze smaczniejszym. Na rynku dostępne są różnorodne patery, przeźroczyste, białe, złote, wielokolorowe, czarne... Najlepiej wybrać 2-3 patery w białym lub złotym kolorze o różnorodnym rozmiarze. Ten dodatek nie tylko sprawdzi się na planowane wydarzenie i słodki stół - to element przydatny podczas świąt czy też większych spotkań z rodziną.
  • Słoiczki: szklane słoiczki różnych rozmiarów idealnie sprawdzą się na mini deserki, jak np. leśny mech, galaretki, owoce. Możesz kupić słoiczki, jak i wykorzystać te, które zostały po przetworach, np. po dżemie. Wystarczy porządnie oczyścić słoiki i ozdobić je za pomocą naklejek czy też tasiemek związanych na końcu kokardą.
  • Deski: najlepiej drewniane, kamienne. Na deskach możesz ułożyć kruche babeczki, kolorowe makaroniki, a także wyłożyć upieczony sernik na zimno.
  • Stojaki: nieraz stojaki są stosowane zamiennie z paterami i jest to, jak najbardziej ok! Na stojakach pięknie zaprezentujesz np. babeczki.
  • Jednorazowe naczynia: w zależności od wielkości wydarzenia zakup wielorazowych naczyń może okazać się kosztowny, możesz także nie zdążyć z zebraniem odpowiedniej ilości słoiczków na mini desery. Jest na to alternatywa w postaci naczyń jednorazowego użytku, jak pojemniczki na desery, papilotki, tacki, talerzyki, kubeczki.

Akcesoria, czyli udekoruj swój własny słodki stół 

Dodatki potrafią podkreślić, wyostrzyć przygotowane wypieki, desery, słodkości. Warto zadbać o akcesoria, które ułatwią, np. nakładanie deserów, a po drugie podkreślą ich atrakcyjny wygląd. Ponadto w zależności od akcesoriów można nawiązać do wybranego motywu (tak, tutaj znów powrót do początku artykułu i tematu motywu przewodniego :)). Poniżej wypisane zostały akcesoria praktyczne i te pełniące rolę czystko wizualną.

Dodatki praktyczne:

  • łopatki, szczypce: pozwalają na wygodne nałożenie słodkości na talerzyki,
  • patyczki, wykałaczki: cenny dodatek, jeśli są desery, słodkości, które można "nabić",
  • serwetki: to niezbędny dodatek, który na pewno będzie wykorzystywany, warto dopasować serwetki do kolorów/tematu wydarzenia,
  • posypki sosy: możesz przygotować słodkie posypki, jak np. posypki waflowe, posypki cukiernicze i sosy - niech goście mają możliwość samodzielnego "podkręcenia" słodkości i wyglądu deserów,
  • etykiety: to one potrafią w szybki sposób nakierować gościa na idealny deser, możesz zadbać o wątek humorystyczny na etykietach lub po prostu w jasny sposób wyjaśnić co kryje konkretna patera :)

Dodatki w formie ozdób:

  • wazony: warto mieć na uwadze to, że kwiaty, bez względu na rodzaj imprezy będa prezentować się elegancko i pięknie, w wazonach zamiast kwiatów można umieścić także pływające świeczki, suszone kwiaty, balony,
  • obrusy: to podstawowy element z sekcji dodatki, który warto mieć na samej górze w swojej liście związanej ze słodkim stołem, za obrus mogą służyć także materiały, które pasują do przygotowywanej imprezy, na obrusach desery będą prezentować się genialnie!
  • drewniane, papierowe, kamienne podstawki: można na nich ustawić niektóre desery, ciasta, a także mogą służyć stricte dla gości, jako podstawka pod napój, kawałek ciasta,
  • toppery na muffiny i torty: te elementy od razu wskazują na rodzaj imprezy, wyglądają bardzo atrakcyjnie i można umieścić je na różnych wypiekach - zobacz nasze toppery,
  • figurki plastikowe, dekoracje z czekolady: możesz urozmaicić słodki stół i wykorzystać różnorodne, gotowe dekoracje do deserów!

Słodki stół na wesele - to jest wyzwanie! 

Słodki stół na wesele

Weselny słodki stół to jest prawdziwe wyzwanie! Jeżeli sam_a planujesz przygotować słodkości, to zastanów się nad tym kilka razy. Oczywiście poziom trudności odnośnie przygotowania słodkiego stołu zależny jest od tego ilu gości weselnych planujesz mieć oraz jaką wprawę masz w robieniu deserów, wypieków. Tutaj zasada 3 deserów na 1 gościa ma sens, bo na weselach desery rozchodzą się jak ciepłe bułeczki!

Warto zadbać o jednolitość, czyli o dopasowanie wyglądu słodkiego stołu do innych dekoracji znajdujących się na sali weselnej. Na takich wydarzeniach istotną rolę odgrywają kwiaty, złote/srebrne akcenty, czy np. balony z helem przyczepione do rogów stołu. Candy Bary na weselach są w czołówce najlepszych atrakcji i nic nie wskazuje na to, aby ten trend miał się zmienić.

! Jeśli masz wątpliwości czy poradzisz sobie z przygotowaniem słodkiego stołu na wesele, zawsze możesz poszukać wedding planerów, cukierników, którzy zajmują się takimi kwestiami zawodowo.


Jak zrobić słodki stół - podsumowanie

Podsumowanie

Deserki wyeksponowane na słodkim stole wyglądają obłędnie. Dlatego, jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości to candy bar będzie strzałem w 10! Bardzo ważne jest jednak to, aby:

  • określić liczbę gości,
  • zdecydować się na motyw/styl wydarzenia,
  • wybrać kilka konkretnych deserów, które bez problemu przygotujesz,
  • wybrać i dostosować dodatki, które będą praktyczne, jak i zachęcające pod względem wizualnym.

To zadanie jest wymagające, jednak efekt gotowego słodkiego stołu jest bardzo satysfakcjonujący! Zastanów się czy poradzisz sobie sam_a z przygotowaniami, czy jednak wolisz poprosić o pomoc profesjonalistę. Jeżeli się zdecydujesz na samodzielną realizację - nie zapomnij zrobić zdjęcia candy baru na pamiątkę udanej imprezy!

Zainteresować Cię może także:

Barwniki spożywcze - stwórz piękny, kolorowy tort na Twój candy bar!

Opłatek na tort - wypiek z idealną dekoracją w kilka chwil!


Klienci biznesowi