


Opłatek na tort Instrumenty o średnicy 14 cm lub 20 cm drukowany na papierze opłatkowym lub cukrowym do wyboru.
Grafikę drukujemy w okręgu o średnicy 14 lub 20 cm i wysyłamy w formacie A4, tak aby ułatwić transport oraz możliwość przycięcia obrazka.
Opłatek jest do wyboru na papierze opłatkowym lub na papierze cukrowym. Który ma zwiększoną grubość i gramaturę dzięki temu posiada zwiększoną odporność na wilgoć, jest też łatwy w obsłudze i idealnie komponuje się z innymi wyrobami cukierniczymi.
Opłatki jak i tusze posiadają świadectwa jakości oraz certyfikaty dopuszczenia do obrotu na terenie Unii Europejskiej.
Prosimy o podanie przy zakupie numeru wybranego wzoru oraz treść napisu, jaki ma być umieszczony na obrazku.
Kolory na jadalnym wydruku mogą się nieznacznie różnić!
Skrobia ziemniaczana, woda, oliwa z oliwek, maltodekstryna
Zagęszczacze skrobia (E1422, E1412), maltodekstryna, gliceryna (E422), cukier, woda, stabilizatory (E460i, E414, E415), dekstroza, barwnik spożywczy (E171), emulgatory (E435, E491, E471), regulator kwasowości (E330), aromaty, substancje konserwujące (konserwanty E202).
Yellow: woda, glikol propylenowy, etanol, glicerol, barwniki E102 *, E122*
Magenta: woda, glikol propylenowy, etanol, glicerol, barwniki E124 *, E122*
Cyan: woda, glikol propylenowy, etanol, glicerol, barwniki E133
Black: woda, glikol propylenowy, etanol, glicerol, barwniki E151, E102*, E122*
* może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie u dzieci
Opłatek tortowy można swobodnie docinać, wycinać do wymiarów tortu przed jego nałożeniem. Opłatek kładziemy na 1-2 h przed podaniem tortu.
Zaleca się nakładanie na masy śmietanowe lub maślane. Masę śmietanową warto pozostawić na ok. 15 minut w lodówce aby lekko stężała dopiero po tym czasie nałożyć opłatek.
Opłatek kładziemy na tort lekko dociskając na całej powierzchni tortu, tak aby nie pozostały pęcherzyki powietrza. Krawędzie opłatka delikatnie dociskamy, aby opłatek przywarł do tortu.
Opłatek pod wpływem wilgoci pomarszczy się a po dłuższym leżakowaniu sam ładnie przylegnie do powierzchni tortu. Kolory opłatka wraz z leżakowaniem zaczną nabierać soczystości. W przypadku dłuższego przechowywania tortu nadruk może stać się rozmyty.
Boki tortu można udekorować obręczą wykonaną również z opłatka lub udekorować posypkami.